NE PLAŠITE SEBE SVOJIM LOŠIM MISLIMA

Jedna od osnovnih predpostavki dobrog, kvalitetnog i uspešnog rada na sebi jeste spremnost za samopodršku. Ono što pre svega svako treba da uradi ako želi pozitivne promene i lepši život jeste da prihvati sebe. Dakle morate prestati da kritikujete sebe i živite u toj stalnoj energiji negativnosti. Umesto da stalno kritikujete sebe, počnite sebe da prihvatate i hvalite. Tako ćete krenuti putem pozitivnih promena. Prestanite da terorišete i mučite sebe sopstvenim razmišljanjima. Zamislite samo kako se pretvarate u svog sopstvenog tamničara i hitno promenite svoje misli. To najlakše možete uraditi i tako ispuniti preduslov-predjite na prijatne misli o sebi-odmah! Ne smete dozvoliti sebi da dolazite blizu faze koja Vas vodi u stanje da mrzite sebe zato morate početi da menjate negativne i kritikujuće misli o sebi. Govorite sebi kako se uspešno nosite sa svakodnevnicom sa tekućim problemima, pohvalite sebe u brojnim situacijama. Pohvale će jačati Vaš um i Vaše JA! Osećaćete se bolje, zračićete bolje i pokrenuti krug pozitivnih promena.

 Morate podržati sebe i dozvoliti sebi da potražite svaku vrstu podrške koja Vam je potrebna za naizgled veoma lake pocese kroz koje nam je teško da prodjemo sami. Sami nećete proći granicu koja je tanka i posle koje će sve biti lakše. Nedostatke koje kod sebe prepoznate nemojte mrzeti i biti grubi prema sebi zbog njih. Zapamtite da ste ih sami stvorili da bi ste zadovoljili neke svoje potrebe dok ste išli linijom manjeg otpora.
Sada treba da pronadjete nova rešenja i da do njih dodjete pozitivnim putevima i da se oprezno i blago rešite loših stereotipa u dosadašnjem ponašanju. Budite tolerantni prema sebi. Ponašajte se prema sebi onako kako se ponašate prema nekoj drugoj osobi koju iskreno volite. Pogledajte sebe u ogledalu, zagledajte se u svoje oči i recite sebi: „ Volim te! Stvarno te volim!“ I ne čekajte da stvari dodju na svoje, da se reše problemi, da se dese neke nove situacije kojima težite. Uradite to odmah i radite to stalno!

PSIHODRAMA

Osnivač psihodrame je Jakov Levi Moreno, koji je smatrao da svet ne pokreću agresivne energije već ljudski „ susret dvoje, lice u lice, oči u oči. Kada pridjemo blizu, zameničemo naše oči.Ja ču gledati tebe tvojim očima a ti češ gledati mene mojim očima.“ Osnovao je Teatar spontanosti u kome je pomoći psihodrame tragao za Susretom. Na njegovom nadgrobnom spomeniku piše: „ J.L.Moreno koji je vratio smeh i humor u psihoterapju“. U okviru psihodrame istražuju se istražuju ne samo neizgovorene misli i osećanja već i one situacije koje se nisu dogodile a mogle su se dogoditi. 

Jedino što možete izgubiti na psihodrami jesu iluzije. Moreno kaže da je psihodrama način da se promeni svet u sada i ovde situaciji koristeći pravila imaginacije bez upadanja u iluzije. Zapravo na aktivan način istražujemo svoje misli, odnose, emocije, živote. Učimo o sebi ono što smo zaboravili. Psihodrama nam omogućava da otkrijemo svoje sposobnosti i kreativnosti koje smo blokirali i koje ne koristimo. Na kraju reči Oskara Wilde-a bi ponajbolje preporučile ovu metodologiju: „ Osoba je najmanje ona sama kada govori iz sebe. Dajte joj masku i reći će Vam istinu.“

GDE SAM TU JA?

U nastojanjima da se dopadnemo svima zaboravili smo najvažnije: da se dopadamo sebi! Rastrzani izmedju raznih uloga: popularne devojke, dobrog “mačo” frajera, cool majke,
uspešne/uspešnog u poslu , sa željom da ispunimo očekivanja partnera, roditelja, društva, dece, porodice, udajili smo se od sebe i onog šta smo zaista mi, šta mi zaista želimo.
Šta nas čini srećnim? Ukoliko izgubimo sebe ne dobijamo ništa. Jer živeti i ne biti suštinski srećan, ne dozvoliti svom biću da se ostvari, odreći se svoje autentičnosti ne može nas učiniti boljim ni za sebe ni za druge.

Mnogi od nas odustaju i od pokušaja da zavire u sebe i tamo pronadju mnoge odgovore i rešenja, mnoge ciljeve i putokaze. Izgubljeni zbog težnje za ispunjenjima tudjih očekivanja a ponekad i svojih koji su u službi “pripadanja” grupi. Potrebno je samo zapitati sebe: Kako se osećam? u mnogim svakodnevnim situacijama..tu ćemo pronaći prve putokaze za povratak sebi. Kad zagrlimo život, dozvolimo sebi da želimo, volimo i radimo stvari na način koji nas ispunjava, napravićemo te promene koje će se videti na nama, zbog kojih će nas pitati: šta se to sa tobom dogodilo? Privlačićemo u svoj život dobru energiju, pozitivne promene i sreću…
Da krenemo……

BUY NOW